2012-06-05 Olle

När han var på ICA Maxi och skulle han köpa ett vademerat kuvert till Japanfilmen han skulle skicka till Jörgen A i Södertälje. Smirre började att prata om vad det var för slags film, till vem osv. Och jag fick avbryta honom för det stod folk i kö bakom. Vi diskuterade senare när vi tog vår promenad om vad och vilken information tjejen här behövde för att ge oss vad ville ha och vad andra runt om kring tycker om att få vänta när någon framför pratar en massa.

Jag, Smirre och Elisabeth började läsa ur häftet om handledning och han till sidan 9. Syfte med kursen. Ett stort problem med Smirre är att få honom att hålla sig till ämnet, inte fara ut om annat och eller vill hoppa till slutet. Han har svårt att förstå när man diskuterar principer för då vill han gärna fara in i detaljer och exempel. Speciellt när han gjort något fel på nätet och man diskutera hur saker och ting fungerar och han känner sig pressad så tar han upp exempel där han vet vad vi tycker och som han samma åsikt som oss i.

2012-06-05 Olle

Smirre var hos tandhygienisten och när de var klara så kallpratade de någon minut och då säger Smirre att ”jag har slutat på Rävninge för det fans hot mot djuren där, för att jag var där”. Oavsett det där med hotet som vi assistenter inte föreligger. Så var den informationen till tandhygiensten inte bra. Om du bara sagt att du har slutat på Rävningen, eventuellt med tillägget att det inte funkade, hade varit helt OK. Och kanske att du letar ny daglig verksamhet och skall försöka börja plugga till hösten om du kommer in.

Men vad tror du att hon tänkte när du sa det med hotet?

Hon träffar du en gång i halvåret och vet inte så mycket om dig och att då berätta sådan känslig information för henne, är mer än vad hon förväntar sig få hör från en patient. Eftersom det för de allra flesta människor är känslig information.

Tänkt om hon berättar detta för någon annan som berättar det för någon annan, så kan detta bli ett rykte hur stort som helst.

Inom vilken cirkel befinner hon sig? Hon var helt klart en person som finns i några av de yttre ringarna. 

Vad skulle hon göra med informationen och hade hon någon nytta av den. Att du slutat din dagliga verksamhet där är OK att berätta. Men inte att det fanns hot, oavsett om det var sant eller inte.

2012-06-04 Olle

Smirre skulle han ringa upp någon dam på Rovdjursföreningen som hade skickat ut ett brev där de efterlyste folk som kunde vara med och ”stängsla”. Det var att hjälpa bönder som fått anslag för att sätta upp stängel för att håla Vargar borta från boskap. Han ringde upp henne och pratade in ett meddelande mobilsvar där han avslutade med ”kram”. Vi diskuterade att man brukar inte avsluta meddelanden till folk man inte känner så väl med ”kram”. Det ordet använder man bara till folk i den innersta ringen. Jag ville ju bara vara snäll. Javist, men det är ganska personligt och kan uppfattas som lite halvintimt. ”Sex” sa Smirre. Nej, intimt kan även betyda väldigt personligt och behöver inte ha med sex att göra. Smirre har helt klart problem med homonymer och att förstå utifrån meningen vad en homonym betyder i just detta sammanhang. Och när hör ett nytt ord som han inte helt ut förstår, men det liknar något annat. Antingen hela ordet en del i det så utgår han från att det betyder det utan att tänka efter vad meningen handlar om. Det pratade vi en hel del om att han måste tänka efter och inte direkt läsa in ett ords mening utan att kontrollera sammanhanget.

Det mest klassiska han själv tagit upp är när de pratade om att ett företag skulle ”likvideras”. Han trodde att man ställde upp den värdelösa personalen och sköt dem. I stället för att misstänka att ordet likvidera måste ha en annan mening än detta.