a random turul banner

/turul/ - Turul

teadélután & aranyos kislányok

New Reply on thread #895
X
Max 20 files0 B total
[New Reply]

[Index] [Catalog] [Banners] [Logs]
Posting mode: Reply [Return]

>>/3871/
Igen, az első hullámot kb megúszta az ország és utána szoptuk be kicsit a faszt. 

>>/3868/
Akkor tessék, itt egy Kultúratudományok előadás, echte bölcsészet:
https://files.catbox.moe/a3q9mj.m4a

Bölcsészelőadások eléggé változóak szoktak enni szerintem. 
Van ami sokszor csak gimis szinten leadott anyag de szakos témában. Ez főleg a bevezető tárgyakra vonatkozik olyan szakoknál amiknél nem igazán tudsz előképzettséget/alapokat szerezni gimiben.
 >>/3872/
Ja, az izraeli ábrán jobban látszik. De majd ráfogom a grafikon léptékére, hogy rossz, nem lehet kivenni rendesen.
> utána szoptuk be egy kicsit a faszt
Annyira nem rossz, Izrael hasonló lélekszámú, és hasonló esetszámot mutat. Nem jó, nem rossz.
 >>/3871/
Igen, az első hullám az 2020 tavasza.
 >>/3872/
>  Igen, az első hullámot kb megúszta az ország
Nem megúszta, hanem az olasz események hatására teljes pánikhangulat volt és totális lezárások. Ahol lehetett home office. Aztán kijárási korlátozás, idősávok, csak vásárolni megették vagy munkába. Sehova máshova. Teljesen kihaltak voltak az utcák.
Aztán az első hullám tapasztalatai azt mutatták, hogy ekkora szigor felesleges, többet árt mint használ. És a második már nagy volt. 
Ma pedig ott tartunk, hogy az emberek totálisan belefáradtak, érdektelenek.
Úgy vannak vele, hogy aki nem veszi fel az oltást és esetleg belehal, az így járt, ne őket baszogassák miattuk. Már nem lépi át az ingerküszöböt a napi esetszám és halálozás.
Aztán, hogy ez jó vagy rossz az szubjektív megítélés kérdése. Csak a közhangulatra reflektáltam. Mint ahogy Orbán is. Folyamatosan monitorozzák a közhangulatot és azt teszik amivel a többség egyetért.
 >>/3874/
Nekem az a tapasztalatom, hogy sokan be vannak szarva, meg dühösek az oltatlanokra. A legtöbben, akiket nem érdekli, azokat az elejétől nemigen zavarja. Legalábbis ez a személyes érzetem.
Egyetértek egyébként, hogy a közhangulatot figyelik, de a közhangulatot befolyásolni is lehet, és teszik is, minden felől. De valószínűnek tartom, amit mondtál, hogy a hirek már nem érnek el olyan hatást. És látok néha olyan címeket, azt hiszem az is covidról szól, tiszta riadalom, azt megnyitom a cikket: időjárás a téma, kiderült, ahogy telik a november úgy lesz egyre hidegebb. Az újságírás nem szól másról, mint a figyelem megragadásáról az érzelmek felkorbácsolásával.
Az is érdekes egyébként - a legutóbbi német választásokkal kapcsolatban olvastam -, hogy a kisebb, radikálisabb (jelen esetben érzelmileg jobban töltött) csoportoknak nagyobb a hangja és visszhangja szocmédián. A csendestöbbség még mindig csendesebb.
 >>/3878/
Ez mondjuk kevésbé elvontabb és sokkal jobban előadott: 
https://www.youtube.com/channel/UC8y2hB0jbvv_57j0fX-yfZA/videos
(Ezek Kínával kapcsolatos ELTE és Pázmányos előadások ha érdekel.)
Bájdövéj, elnézést, hogy a politikát folytatom, nem akarom vakvágányra terelni ezt a jó kis járványos fonalat.
 >>/3881/
Járványkezelés és politika összetartozik. Persze elsődlegesen az orvosszakmai szempontok a lényeg, de a politika felelőssége is, hogy sikeres legyen.
 >>/3886/
Arra lennék kíváncsi, hogy ha mondjuk felbontják a szerződést, vagy figyelmen kívül hagyják, vagy hasonló, akkor kihez tud a Big Pharma fordulni? Ki fog jogot szolgáltatni, és hogyan, milyen hatalommal tartatják be a döntést?
Ugyan ez kicsit más példa, mivel államok közötti szerződésekről van szó, de friss. Ugye az Ausztráloknak a Franciákkal volt szerződésük a tengeralattjárólra, és az Amerikaiak miatt felrúgták azt. Mit tettek, tehettek a franciák? Játszották a dühöst kicsit, mondtak kemény szavatak, meg visszahívták a nagyköveteket. Eltelt pár hét, a nagykövetek mennek vissza, az egész el van felejtve.
Szóval mit tud tenni a Fejzer vagy akármelyik másik?
 >>/3892/
Mondjuk azt hogy a jövőben semmilyen másik életmentő gyógyszerét nem lesz hajlandó eladni az adott országnak, ami hatalmas szívás ha pl nincs belőle generikum.
thumbnail of 1638866673390.jpg
thumbnail of 1638866673390.jpg
1638866673390 jpg
(346.21 KB, 1000x1000)
 >>/3943/
Amikor ezt posztoltad már túl voltam rajta. Semmi különös nem volt, szinte üres volt a hely, előttem egy valaki volt és amíg ott voltam, hárman érkeztek még. Mindent előre kitöltöttem meg foglaltam helyet is, úgyhogy rögtön mehettem oltani, kb. fél percet vártam az előttem állóra, aztán megkaptam én is, néztem ki a fejemből pár percig majd mentem haza. Mellékhatás egyelőre a szokásos, az izom amibe döfték picit fáj ha nagyon használni akarnám, olyan mint az izomláz, de más bajom nincs.
 >>/3947/
Tegnap este eléggé rázott a hideg de úgy tűnik kialudtam.

>>/3950/
Megkérdezték, hogy milyet kérek, de azt mondják hogy azt javasolják hogy másfajta legyen mint az előzőek, úgyhogy másfajta lett.
 >>/3989/
Ez azért érdekes, mert mi ugyanazon a hullámvasúton utazunk, amin Izrael is, csak mi egy hátrébb lévő kocsiban. Olyan ez, mint Ausztriával, csak míg Ausztria ~2 héttel van előttünk, addig Izrael néhány hónappal.
thumbnail of kereszteződés.png
thumbnail of kereszteződés.png
kereszteződés png
(24.9 KB, 794x184)
Hogyan kereszteződnek a vírusok? A papa vírus bedugta a fütyijét a mama vírus nunijába, és csemetéjüknek az egyik is meg a másik is adott a génjeiből? És a kereszteződött leszármazók tudnak-e életképes egyedeket nemzeni egymással?
 >>/4072/
Ez több kérdést vet fel amúgy, mint válaszol.

>>/4079/
Én nem tudok időpontot, de úgy tippelem Anon arra céloz, hogy a 2x oltottaknak lejár a papírkájuk. Szóval lehet szaladni a 3. ért.
De szerintem nem gáz. A Müller Ceci végre benyögte, hogy nem alakulhat ki nyájimmunitás kovid ellen, viszont az omikron gyorsabban terjed, de enyhébb, ergo viszonylag hamar végig fog menni a társadalmon, és mindegy lesz, hogy ki kapott oltást, mennyit, és ki nem.
thumbnail of oltási igazolvány.jpg
thumbnail of oltási igazolvány.jpg
oltási igazolvány jpg
(45.9 KB, 526x526)
 >>/4079/
Kép releváns.
 >>/4081/
>  Én nem tudok időpontot, de úgy tippelem Anon arra céloz, hogy a 2x oltottaknak lejár a papírkájuk. Szóval lehet szaladni a 3. ért.
Nyert!

Továbbá:
> február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van.
> A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő
> A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget
thumbnail of 7aa9974ef3e16c23b03f4c5c795b6913aa233129.png
thumbnail of 7aa9974ef3e16c23b03f4c5c795b6913aa233129.png
7aa9974ef3e1... png
(2.64 MB, 2447x3513)
 >>/4081/
>  Ez több kérdést vet fel amúgy, mint válaszol.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7106159/

>>/4082/
Nekem érvényes marad, de eddig még nem nagyon kellett használnom. Tényleg ennyire fontos a harmadik adag, miért nem inkább azokat győzködik akiknek eddig még egy adagjuk se volt?
 >>/4082/
> nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget
Mohamed. Ki talál ki ilyeneket?

>>/4083/
> Tényleg ennyire fontos a harmadik adag
Egyáltalán nem fontos. Gibraltárban mindenki, plusz a spanyolból bejáró vendégmunkások oltottak kétszer (a lakosság 125%-a - 32000-ből 40000 ember - oltott), több, mint 80%-uk háromszor. Távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés. Kovid ugyanúgy terjed mind akárhol másutt, halálozási arány 2969/1millió fő (világon a 13 legmagasabb, következő Brazília, 2888/1M).
 >>/4087/
Az első adat még rosszabb képet fest. A lakosság harmada kapta el a kovidot az összes intézkedés és a teljes átoltottság ellenére, Magyarországon ez a lakosság nyolcada cca (9,5 millából 1,3 milla).
A második adat alacsonynak tűnik, de itt arányaiban kell nézni. Náluk a 100 fő olyan, mintha nálunk 25 ezren haltak volna meg (ami ugyan jobb, mint amennyi valójában meghalt). Hasonló ez ahhoz, amikor a GDP-t hasonlítják, akkor fair összevetés, ha ppp-re van vetítve vagy legalább per capitára. Mondhatnánk, hogy úúúú Brazíliában 620 ezren meghaltak, de Brazília több, mint 200 milliós ország... Szóval a fair hasonlítási alap a halálozás/millió fő.
Összehasonlításképp magyar települések covid halálozási adatai, 2020. márc 4 és 2021 márc 4 között.
Szekszárd - népesség 32000, elhunytak 61 fő; Mosonmagyaróvár - népesség 32000, elhunytak 46 fő.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ConGRVdv8jocW8G1lhpLqbDVnYwibjP1xhQJ5qiP_Ew/htmlview?usp=sharing&fbclid=IwAR3WqDWPnoReZ1FGwPhHYcUPrXx2n-0FHXyOvg5Ulj2T8a2OZ5SMhPAXYxY&pru=AAABedhF71k*6v5kuF2Bl37k0wHeOgMVdQ

Remélem múkodik a link. Nem tudom vannak-e frissebb adatok, így hirtelen ezt sikerült megtalálni.
 >>/4089/
Wikipédia szerint 2021 áprilisában érték el a teljes átoltottságot. A halálesetek 94%-a ez előtt történt, a fertőzéseknek viszont csak kb. 42%-a. Azért úgy néz ki, hogy valamire mégis csak jó volt az a vakcina.

>>/4090/
Magyarországon 2020 december 27.-től, Gibraltáron 2021 január 10.-től kezdték el az oltásokat. Az hogy az oltatlanoknak mekkora aránya hal bele a vírusba nem az oltás hatékonyságát minősíti.
thumbnail of 2021-december-England-mortality-uncertain-effectiveness-of-co19-vaccination.pdf
thumbnail of 2021-december-England-mortality-uncertain-effectiveness-of-co19-vaccination.pdf
2021-decem... pdf
(983.98 KB, 0x0)
 >>/4091/
> 2021 áprilisában érték el a teljes átoltottságot. A halálesetek 94%-a ez előtt történt
Ez teljesen beleillik a mellékelt pdf konklúziójába (a tanulmányt a University of London kutatói állították össze, nem Qanoné).
Túl hosszú, nem olvasva verzió:
- Angliáról szól;
- az első oltás utáni 21 napban nem számít az ember oltottnak, viszont az első 14 napban gyengébb az immunrendszere, ha elkapja a covid-ot és meghal, vagy más okból elhalálozik ő oltatlan halottnak számít;
- a teljes halálozásban (amely tartalmazza a covidos halálesetet is) a vakcina "roll out" után van egy ugrás (azért a teljes halálozást nézik, mert vitatott, hogy mi számít covidos halálesetnek), ezek a vakcinázatlannak elkönyvelt első vakcinázottak haláleseteinek köszönhető (akár covid miatt, akár vakcina miatt, akár bármi egyéb okból kifolyólag);
- hosszú távon nincs különbség a halálozási arányban vakcinázottak és vakcinázatlanok között.
Gibraltár Nagy Britanniához tartozik, ott is hasonlóan járhatnak el, mint az anyaországban. Azaz a halálesetek zöméről pont a vakcinázás tehet.
Hogy miért nem igazán halnak meg azóta ott?
Nagy Britanniában a halálesetek fele a 82 év felettiek köréből kerül ki, valamint szintén fele öregotthonokban történik. Egyszerű konklúzió: jobban kell vigyázni az öregekre, és az öregek körül. Aztán Gibraltában folyamatosan tesztelnek (közel 14millió tesztet végeztek el 1 millió főre vetítve, nálunk ez nem éri el a millió/milliót), azaz hamarabb megtalálják a betegeket. Korai kezeléssel radikálisan csökkenthető a súlyos betegek száma. Mind a korai kezelésre, mind az elhúzódó betegség terápiájára jobb/több eszközeink vannak már. Tehát kevesebben jutnak el a halálozásig.
thumbnail of Dr. Rochelle Walensky - CDC director responds to criticisms on COVID-19 guidance l GMA.mp4
thumbnail of Dr. Rochelle Walensky - CDC director responds to criticisms on COVID-19 guidance l GMA.mp4
Dr. Rochelle Walensky... mp4
(11.43 MB, 1280x720 h264)
Amit még hozzátennék.
CDC igazgatója azt nyilatkozta, hogy az USA-ban a halálesetek 75%-ában az elhunytnak legalább 4 másik alapbetegsége volt (a videó vágottnak néz ki, de így találtam youtube-on). Nyilván ezek a számok (a fentebb említett 82 év mint "median age" valamint az öregotthonos 50% halálozás) országonként változnak, de a követketőket lehet ezekből kiolvasni. A covid azokra veszélyes akik:
1. öregek és nagyon betegek;
2. öregek és betegek;
3. nagyon betegek;
4. öregek;
5. betegek.
Nagyjából ebben a sorrendben, csökkenő veszélyességgel. Megjegyzem, ezt már 2020 tavaszán is tudtuk, csak valahogy a folyamatosan hajtott "az oltatlanok életveszélyben vannak" imamalom ezt egy kicsit elfeledteti.
Szóval ha a huszonéves, amúgy általában véve egészséges Anon azt kérdezi, hogy a harmadik oltás nélkül veszélyben van-e, a válasz az, hogy nem különösebben.
 >>/4095/
Én kora huszonéves vagyok, van alapbetegségem is (bár nem szív- vagy tüdőbaj), elég gyenge is voltam miatta amíg tombolt a második hullám és a harmadik hullám, járkáltam metróval naponta, a három másik ember a háztartásban bizonyítottan elkapta, és én még egy sem kaptam el ezt a szart. (Bizonyíthatóan, mert az antitest teszt az mindig negatív.)
 >>/4096/
Ezek mókás esetek.
Elvileg 300 virion elég a megfertőződéshez. 1 perc beszéd alatt az ember több mint 750 ezret bocsát ki, rövid idő alatt egy szoba úszik a vírusban. És mégis ilyen esetek vannak, és nem is ritkák.

Post(s) action:

Moderation Help
Scope:
Duration: Days

Ban Type:

New Reply on thread #895
Max 20 files0 B total